Public Affairs

Kabinet draait deel bezuiniging orkesten terug

Kabinet draait deel bezuiniging orkesten terug

NRC 3 december 2010

Den Haag, 4 dec. De opheffing van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is van de baan. Het kabinet heeft gistermiddag in de ministerraad besloten dat het MCO de kans krijgt te kijken hoe het met 12 tot 14 miljoen euro per jaar kan voortbestaan, dus met een ruime halvering van het huidige jaarbudget.

Kabinet wil Muziekcentrum toch in leven houden

NRC 3 december 2010 door Jules Seegers

Het kabinet wil het Muziekcentrum van de Omroep toch niet de nek om draaien. Minister Marja van Bijsterveldt (Cultuur) wil bekijken hoe ze het MCO met 12 tot 14 miljoen euro kan blijven subsidiëren.

Als twee redenen voor het kabinetsbesluit noemde Van Bijsterveldt dat het MCO belangrijk is voor de omroepen die nu gebruikmaken van de orkesten voor live klassieke muziek “en natuurlijk ook omdat er heel veel over gesproken is vanuit de bevolking en wij daar een open oor voor willen hebben.”

In het regeerakkoord was afgesproken het MCO te schrappen, wat 31 miljoen euro zou opleveren. Van Bijsterveldt stelt nu dat ze op haar begroting reserves heeft om financiële steun van 12 tot 14 miljoen euro mogelijk te maken.

Kabinet draait deel bezuiniging Muziekcentrum terug

De Volkskrant en het Parool 3 december 2010

DEN HAAG – Het kabinet is bereid een deel van de bezuinigingen op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) terug te draaien. Minister Marja van Bijsterveldt wil bekijken hoe ze het MCO toch nog met 12 tot 14 miljoen euro kan subsidiëren.

Dat zei Van Bijsterveldt vrijdag na de wekelijkse ministerraad. In het regeerakkoord was afgesproken het MCO te schrappen, wat 31 miljoen euro zou opleveren. Van Bijsterveldt stelt nu dat ze op haar begroting reserves heeft om financiële steun van 12 tot 14 miljoen euro mogelijk te maken.

Ze wil samen met het MCO en de orkesten die daaronder vallen – zoals het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest – bekijken hoe het geld het beste kan worden besteed.

Omroepen moeten fuseren

FD 3 december 2010

De landelijke publieke omroep mag in 2016 nog bestaan uit maximaal acht omroepen. Nu zijn dat er nog 21. Dat vindt minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs (OCW). Zij heeft in een brief aan de Tweede Kamer de uitgangspunten van haar mediabeleid toegelicht.

De minister wil dat een groot aantal omroepen fuseren. Om de fusies te stimuleren, moet de de Mediawet op korte termijn gewijzigd worden. In het huidige systeem gaan omroepen er bij een fusie namelijk financieel op achteruit. Van Bijsterveldt laat de komende maanden onderzoeken wat de fusies financieel opbrengen; ook vermindering van bureaucratie en efficiënter werken worden in dat onderzoek meegenomen. Het kabinet wil € 200 mln bezuinigen op de omroepen.

Orkesten kunnen mogelijk blijven

Van Bijsterveldt gaat ook onderzoeken of onderdelen van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) behouden kunnen blijven. Het muziekcentrum, waar onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest onder vallen, zou helemaal verdwijnen.  ‘De kerntaak van de publieke omroep is het maken van audiovisueel programma-aanbod: radio, televisie en internet. Daarom staat in het Regeerakkoord dat het MCO wordt opgeheven. Maar ik zie ook het belang van programmering van live muziek bij de publieke omroep. Daarom ga ik bekijken of en hoe onderdelen van het MCO behouden kunnen blijven’, aldus de minister, die hierover voor de zomer van 2011 een besluit zal nemen.

Andere maatregelen, die Van Bijsterveldt in haar brief toelicht, zijn de verdergaande samenwerking tussen de landelijke en regionale omroepen, en de overgang van de Wereldomroep naar de begroting van Buitenlandse Zaken.

Österreichischen Rundfunk

OE1 ORF 30. November 2010

“Flashmobs für Beethoven”. Gäste: Anton Kok und Michael Schønwandt. Moderation: Philipp Blom. Anrufe kostenlos aus ganz Österreich unter 0800 2269 79
Musiker aus aller Welt reagieren auf die geplante Auflösung des Niederländischen Radio-Musikzentrums und seines Ensembles mit Wut, aber auch mit überraschender Kreativität: Pendler am Bahnhof von Den Haag erlebten ein improvisiertes Konzert des Symphonieorchesters, dessen Mitglieder unvermutet Leonard Bernstein’s Mambo aufführten und dann in der Menge verschwanden. Das Orchester selbst aber ist nur ein Beispiel für eine Welle von europaweiten brutalen Einsparungen im kulturellen Bereich.

Anton Kok, Direktor des Musikzentrums, und Michael Schønwandt, der Dirigent der niederländischen Radio-Kammerphilharmonie, sprechen mit Moderator Philipp Blom darüber, was einer Kultur verlorengeht, die an sich selbst spart.

Tags: