Public Affairs

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat dat het Muziekcentrum van de Omroep wordt afgeschaft.

Flash mob MCO – Mambo!

BBC: Dutch orchestra stage protest concert at Hague station

De poten worden in het regeerakkoord momenteel weggezaagd onder deze typisch Nederlandse muziekpraktijk. Het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest moeten na 65 jaar onderscheidend artistiek werk het veld ruimen. Muziek die volop klinkt via radio, televisie, online en live voor goedgevulde zalen in o.a. Het Concertgebouw, Vredenburg Leidsche Rijn, Muziekgebouw aan ’t IJ, op het Holland Festival, Pinkpop en North Sea Jazz, wordt het zwijgen opgelegd. De Muziekbibliotheek wordt gesloten en MCO Educatie zal duizenden leerlingen uit de regio moeten teleurstellen. Niet eerder dreigde zo’n grote kaalslag in Nederland.

Trouble in Paradise en Burson-Marsteller denken mee met het Muziekcentrum van de Omroep(MCO) over de toekomst van deze internationaal hoog aangeschreven orkesten en koor.

Trouw, cultuur, 26 oktober 2010

Omroeporkesten vallen stil in Kamergebouw

DEN HAAG (ANP) – Musici uit de diverse omroeporkesten hebben dinsdag actie gevoerd in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Hoornblazers speelden stemmige muziek uit de opera Tristan & Isolde van Richard Wagner. Parlementariërs luisterden toe tot het moment dat de blazers opeens stil vielen, daarmee symbolisterend dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd.

NRC, voorpagina, 18 oktober 2010

Haitink: sluiting Muziekcentrum is een schanddaad

Bernard Haitink vindt het kabinetsplan om het Muziekcentrum van de Omroep te sluiten een flagrante schanddaad. De voormalig chef-dirigent en huidig eredirigent van het Concertgebouworkest protesteert in een brief in deze krant tegen het voornemen van het kabinet-Rutte om het centrum, waarin drie symfonieorkesten en een omroepkoor verenigd zijn, te sluiten …

WDR3, 10 november 2010

Spart Holland die Musik kaputt?

‘Laut Koalitionsvertrag der neuen niederländischen Regierung soll das “Muziekcentrum van de Omroep” (MCO) in Hilversum, auch als „Broadcasting Music Centre“ bekannt, aus Kostengründen gestrichen werden. Dies würde das Ende bedeuten für international bekannte Rundfunkorchester wie die Radio Philharmonie, die Radio Kammerphilharmonie und das Metropole Orchestra. Auch der große Radiochor stünde vor dem aus. Die Streichung des MCO mitsamt allen Ensembles hätte desaströse Folgen für die im Laufe von 65 Jahren etablierte Musikkultur in den Niederlanden.’

Tags: , , , ,